رأی تاریخی انگلستان به خروج از اتحادیه/ اروپا در شوک، سقوط آزاد پوند و پرواز طلا/ دیوید کامرون استعفا کرد
با اعلام نتایج نهایی همهپرسی انگلیس درباره بقا یا خروج این کشور از اتحادیه اروپا، مقامات لندن رسما اعلام کردند که اکثریت انگلیسیها به خروج از این اتحادیه رای دادند.
در پایان شمارش آرا، مشخص شد که ۵۲% رأی دهندگان به خروج انگلستان از اتحادیه اروپا رأی دادهاند. بسیاری از کارشناسان این رأی تاریخی را آغازی بر یک دومینو دانستهاند که میتواند حیات اتحادیه اروپا و حتی بریتانیای متحد را به چالش بکشد.
«بی بی سی» در این باره نوشت: در حالیکه مردم بریتانیا بعد از ۴۳ سال به نسبت ۵۲ به ۴۸ درصد به جدایی از اتحادیه اروپا رای دادند، «نایجل فارژ» رهبر حزب استقلال انگلستان «یوکیپ» از این همه پرسی به روز «استقلال بریتانیا» تعبیر کرد.
میزان حضور مردم در این همه پرسی سرنوشت ساز ۷۱.۸ درصد اعلام شده است که شامل بیش از ۳۰ میلیون رای دهنده بریتانیایی می شود- یعنی بیشترین میزان حضور در یک رای گیری عمومی از سال ۱۹۹۲ میلادی به این سو.
آخرین نتیجه رای گیری به شرح زیر اعلام شده است:رای به خروج ۱۷,۴۱۰,۷۴۲ معادل ۵۱.۹ درصد کل آرا
رای به ماندن ۱۶,۱۴۱,۲۴۱ معادل ۴۸.۱ درصد کل آرا
توزیع جغرافیایی آرا در سطح بریتانیا یکسان نبوده است. اکثر رای دهندگان در اسکاتلند و ایرلند شمالی به ماندن در اتحادیه اروپا رای داده اند در حالیکه در دیگر نقاط بریتانیا، اکثریت خواستار خروج از اتحادیه بوده اند.
انگلیس:۱۵,۱۸۸,۴۰۶ معادل ۵۳.۴ درصد رای به خروج
۱۳,۲۶۶,۹۹۶ معادل ۴۶.۶ درصد رای به باقی ماندن
ایرلند شمالی:۳۴۹,۴۴۲ معادل ۴۴.۲ درصد رای به خروج
۴۴۰,۴۳۷ معادل ۵۵.۸ درصد رای به باقی ماندن
اسکاتلند:۱,۰۱۸,۳۲۲ معادل ۳۸ درصد رای به خروج
۱,۶۶۱,۱۹۱ معادل ۶۲ درصد رای به باقی ماندن
ولز:۸۵۴,۵۷۲ معادل ۵۲.۵ درصد رای به خروج
۷۷۲,۳۴۷ معادل ۴۷.۵ درصد رای به باقی ماندن
با این رأی فرآیندی پیچیده و دستکم دو ساله برای خروج انگلستان آغاز میشود. انگلستان اولین کشوری است که تصمیم به خروج از اتحادیه اروپا گرفته و به همین دلیل ابهامات زیادی در ساز و کار اجرایی این فرآیند وجود دارد.
دیوید کامرون از نخستوزیری انگلیس استعفا کرد/بوریس جانسون بخت اول جانشینیدیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس در پی اعلام نتایج همه پرسی و حمایت انگلیسیها از خروج کشورشان از اتحادیه اروپا از سمت خود استعفا کرد.
دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس در کنفرانسی خبری که به همراه همسرش در مقابل دفتر نخست وزیری برگزار کرد گفت، باید به اراده مردم انگلیس احترام گذاشت.
وی خاطر نشان کرد، برگزاری این همهپرسی تصمیمی نبود که به آسانی گرفته شود و بالغ بر ۳۳ میلیون نفر در سراسر بریتانیا حرفشان را در این همهپرسی زدند و ما باید مفتخر باشیم به این که به مردم در یک چنین تصمیم های بزرگی اعتماد میکنیم. گاهی اوقات کار درست این است که از خود مردم بخواهیم که تصمیم گیری کنند.
کامرون با اعلام کنارهگیریاش از نخست وزیری گفت: با این حال من در سه ماه آینده به کار خود به عنوان نخست وزیر به همراه کابینه دولتم ادامه خواهم داد.
نخست وزیر انگلیس ادامه داد: اگر چه ترک اتحادیه اروپا مسیری نبود که من توصیه کرده باشم اما من قبلا هم گفتهام که انگلیس در خارج از اتحادیه اروپا نیز می تواند زنده بماند.
وی با اشاره به این که همه تلاشش را خواهد کرد تا به انگلیس برای پیدا کردن مسیرش کمک کند گفت: من عاشق این کشور هستم و از این که به آن خدمت کردهام به خودم افتخار میکند. وی افزود، باید تا زمان آغاز کنفرانس حزب محافظهکار انگلیس در ماه اکتبر نخست وزیر جدیدی روی کار بیاید.
وی ادامه داد: این درست نیست که من کاپیتان کشتی انگلیس باشم چرا که مردم انگلیس یک تصمیم خیلی صریح گرفتند تا مسیری متفاوت از آن چیزی که من حمایت میکردم در پیش بگیرند.
به گفته نخست وزیر انگلیس، رهبرانی، متعهد، مصمم و قدرتمند باید درباره نقش انگلیس در اروپا به مذاکرات مجدد بپردازند.
این در حالی است که رسانه های انگلیسی از بوریس جانسون، شهردار سابق شهر لندن و همحزبی دیوید کامرون که بر خلاف وی حامی خروج از اتحادیه اروپا بود به عنوان بخت اول جانشینی او در مقام نخست وزیری یاد کردهاند.
روزنامه دیلی میل انگلیس گزارش داد، بوریس جانسون ممکن است در پی اعلام استعفای دراماتیک دیوید کامرون، نخست وزیر بعدی انگلیس شود هر چند که کامرون تا سه ماه آینده نخست وزیر باقی خواهد ماند تا به حزب محافظهکار اجازه دهد رهبر جدیدی را انتخاب کند و همچنین بازارها نیز آرامش داشته باشند.
جانسون بیشترین شانس را برای انتخاب شدن از سوی حزب محافظهکار به عنوان رهبر این حزب و متعاقب آن نخست وزیر بعدی انگلیس دارد. با این حال او تا پایان کار دولت محافظهکاران انگلیس دو سال دشوار را پیش رو دارد چرا که باید به رهبری مذاکرات به منظور ایجاد روابطی جدید با اتحادیه اروپا بپردازد.
فاراژ: امیدوارم دیگر کشورها هم از این اتحادیه رو به مرگ خارج شوندنایجل فاراژ رهبر حزب استقلال انگلستان که از خروج این کشور از اتحادیه اروپا حمایت میکرد، این اتحادیه را «رو به مرگ» توصیف کرد و گفت امیدوار است دیگران هم از این اتحادیه خارج شوند. وی گفت: «امیدوارم این آغاز بر خروج سوئد، اتریش و حتی ایتالیا باشد. اتحادیه اروپا در حال شکست خوردن است، اتحادیه اروپا رو به مرگ است.»
فاراژ افزود: «امیدوارم که ما آخرین کشوری نباشیم که از اتحادیه اروپا خارج میشود. این گام نخست است و اروپا باید به مجموعهای از کشورهای مستقل بدل شود.»
پرواز قیمت طلا و سقوط ارزش پوندپایگاه بلومبرگ نوشته است که همزمان با اعلام نتایج همهپرسی انگلستان، قیمت طلا در بازارهای جهانی به بالاترین حد در دو سال گذشته رسیده است.
همزمان قیمت پوند انگلستان در برابر دلار با سقوطی بیسابقه به پائینترین سطح از سال ۱۹۸۵ رسیده است.
شاخص بورس در آمریکا و انگلستان هم به صورت جمعی سقوط کردهاند. آژانس اعتبارسنجی اس اند پی اعلام کرد که در پی تصمیم انگلیسیها به خروج از اتحادیه اروپا، این آژانس احتمالا رتبه اعتباری بریتانیا را کاهش خواهد داد. رتبه انگلستان در حال حاضر AAA است که بالاترین سطح اعتماد سرمایهگذاری به شمار میآید.
بازار سهام در ژاپن نیز کار خود را با سقوط چشمگیر آغاز کرد. در ژاپن ارزش سهام تا هشت درصد سقوط کرد و معاملات مدتی متوقف شد.
نتیجه همهپرسی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا به افت ارزش واحد پول پوند این کشور منجر شده و ارزش پوند به زیر ۱.۴ دلار رسیده است.
نتیجه همه پرسی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا باعث ابهام در مورد آینده اتحادیه اروپا و توانمندی اقتصادی آن نیز شده است. نرخ برابری یورو در برابر دلار آمریکا هم ۳.۱درصد کاهش یافته و به ۱.۱۰۲۱ یورو در برابر یک دلار رسیده است.
واکنشهای جهانی به خروج انگلیس از اتحادیه اروپابه دنبال قطعی شدن خروج انگلیس از اتحادیه اروپا در همه پرسی روز پنج شنبه چندین تن از رهبران و سیاستمداران و چهرههای شناخته شده به این نتیجه واکنش نشان دادند
مارتین شولتز رئیس پارلمان اروپا گفت: ما به این نتیجه احترام میگذاریم زمان آن رسیده که ما مسئولانه و با جدیت رفتار کنیم. دیوید کامرون مسئولیتهایش را در قبال کشورش دارد و ما نیز مسئولیتهایمان را در قبال آینده اتحادیه اروپا داریم. میتوانید ببینید که در بازارها چه اتفاقی برای واحد پول انگلیس در حال رخ دادن است. من نمیخواهم این اتفاق برای واحد پول یورو نیز بیفتد.
شولتز خاطر نشان کرد: اکنون برای انگلیس شفاف شد که چه مسیری را در پیش بگیرد.
فیلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلیس در واکنش به نتیجه همه پرسی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را "بهت آور و ناامیدکننده" خواند و گفت، دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس به فعالیت خود در این سمت همچنان ادامه خواهد داد. وزیر خارجه انگلیس با بیان اینکه خروج این کشور از اتحادیه اروپا "ناراحت کننده" است گفت، اما اروپا باقی میماند. وی تاکید کرد که اقتصاد انگلیس با چالشهای بزرگی مواجه خواهد شد.
از سوی دیگر گرت ویلدرز رهبر حزب راست گرای افراطی "آزادی" هلند نیز با خوشحالی فراوان درباره این نتیجه نوشت: هورای بزرگ برای انگلیسیها! اکنون نوبت ماست و زمان آن رسیده که چنین همه پرسی در هلند برگزار شود.
مارین لوپن، رهبر حزب راست گرای "جبهه ملی" فرانسه نیز از این نتیجه خرسند شده و گفت: این یک پیروزی برای آزادی است. همانطور که سالها تقاضا داشتم اکنون لازم است که همین همه پرسی در فرانسه و دیگر کشورهای اتحادیه اروپا برگزار شود.
همچنین مالکوم ترنبول، نخست وزیر استرالیا نیز گفت: تاثیر این همه پرسی به طور سریع و مستقیم بر استرالیا از نقطه نظر حقوقی بسیار محدود خواهد بود زیرا جدایی رسمی انگلیس از اتحادیه اروپا سالیان متوالی به طول خواهد انجامید و خیلی طول میکشد که این کشور درباره خروج مذاکره کند. با این حال ما شاهد سقوط آزاد بازارهای بورس بودهایم و تا مدتی سطحی از بی اطمینانی وجود خواهد داشت.
از سوی دیگر فرانک والتر اشتاینمایر، وزیر خارجه آلمان نیز گفت: نتایج همه پرسی انگلیس حقیقتا هشدار دهنده است. این یک روز غم بار برای اروپا و انگلیس است.
علاوه بر اشتاینمایر، زیگمار گابریل، معاون صدر اعظم آلمان نیز در واکنش به این نتیجه فقط به گفتن این جمله کوتاه بسنده کرد: لعنتی! روز بدی برای اروپا بود.
ژرار آرو، سفیر فرانسه در آمریکا نیز گفت: اکنون باید به دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا گفت: اتحادیه اروپا را از تزلزلی که وضعیت عادی را به ویژه در بروکسل از بین برده نجات دهید. یا اصلاحات کنید یا بمیرید!
همزمان با این واکنشها یک منبع خبری در حزب کارگر انگلیس گفت: اگر ما رای به خروج از اتحادیه اروپا دهیم دیوید کامرون باید به طور جدی تداوم حضور در سمتش را مورد تجدید نظر قرار دهد.
با این حال دو چهره محافظه کار اصلی حامی خروج از اتحادیه اروپا شامل بوریس جانسون، شهردار سابق انگلیس و مایکل گاوی، وزیر دادگستری این دولت نامهای را به دیوید کامرون نوشته و از او تقاضا کردهاند که صرف نظر از نتیجه همه پرسی روز پنجشنبه در سمتش باقی بماند.
کیث واز، وزیر سابق اروپای انگلیس از حزب کارگر به بی.بی.سی گفت: مردم انگلیس با تکیه بر احساساتشان رای دادند و توصیه کارشناسانی که به آنها نسبت به تاثیر اقتصادی ترک اتحادیه اروپا هشدار داده بودند را رد کردند. وی گفت: اتحادیه اروپا باید یک نشست اضطراری برای رسیدگی به تبعات این نتیجه که به گفته وی برای انگلیس، دیگر نقاط اروپا و دیگر نقاط جهان فاجعه بار است برگزار کند.
با این حال لیام فاکس، قانوگذار انگلیسی حامی خروج از اتحادیه اروپا از حزب محافظه کار گفت: رای دهندگان انگلیسی با تصمیم خود برای تغییر مسیر تاریخ برای انگلیس و همین طور اروپا شجاعتی بزرگ نشان دادند. وی خواهان یک دوره آرامش، اندیشه و اجازه به فرونشستن بحثها شده و همچنین تاکید کرد دیوید کامرون باید همچنان نخست وزیر باقی بماند.
نیکولا استورجن، وزیر اول اسکاتلند نیز گفت: با این همه پرسی مشخص شد که مردم اسکاتلند بعد از آنکه همه ۳۲ حوزه این کشور به اکثریت آرا به باقی ماندن در اتحادیه اروپا رای دادند آینده خود را در تداوم عضویت در این اتحادیه میبینند.
این در حالی است که در حوزههای رای گیری شهر لندن نیز اکثریت آراء با ۶۰ درصد مربوط به باقی ماندن در اتحادیه اروپا بود. به غیر از این دو منطقه و همچنین ایرلند شمالی هیچ منطقه دیگری در بریتانیا به نفع باقی ماندن در اتحادیه اروپا رای نداده است.
فرآیند جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا دست کم باید دو سال طول بکشد و حامیان خروج از اتحادیه اروپا در زمان تبلیغات برای همه پرسی گفتهاند که این فرآیند دستکم تا سال ۲۰۲۰ یعنی تاریخ برگزاری انتخابات سراسری بعدی انگلیس نباید به پایان برسد.
اکنون نخست وزیر انگلیس باید تصمیم بگیرد که چه زمان برای کلید زدن فرآیند جدایی از اتحادیه اروپا متوسل به "بند ۵۰ معاهده لیسبون" شود. بر اساس این بند انگلیس دو سال وقت دارد تا بر سر خروج از اتحادیه اروپا مذاکره کند. به مجرد اجرایی شدن بند ۵۰ یک کشور بعد از جدا شدن از اتحادیه اروپا نخواهد توانست بدون کسب رضایت همه کشورهای عضو دوباره وارد این اتحادیه شود.
اگرچه دیوید کامرون گفته: که به مجرد مشخص شدن رای انگلیسی ها به خروج از اتحادیه اروپا، بند ۵۰ را به جریان خواهد انداخت اما بوریس جانسون و مایکل گاوی رهبران جنبش حامی ترک اتحادیه اروپا گفتهاند که نباید وی برای این کار عجله به خرج دهد.
با این حال آنها گفتهاند که خواهان یک سری تغییرات سریع پیش از خروج عملی انگلیس از اتحادیه اروپا شامل محدود شدن اختیارات قضات اتحادیه اروپا و همچنین محدود شدن قانون جابه جایی آزاد کارگران هستند.